duminică, 30 iunie 2013

Cum sa iti alegi astazi ochelarii de soare

Credeai ca doar pielea are de suferit din cauza razelor solare? Si ochii pot fi afectati de radiatiile ultraviolete (UV) in egala masura. Iata de ce purtarea ochelarilor de soare este mai mult decat necesara.

Stii insa sa-i alegi pe cei care te protejeaza cel mai bine?

Cumpara-i din magazinele de optica
Ochelarii de soare trebuie achizitionati numai din magazinele de optica medicala, pentru a fi siguri ca respecta standardele internationale de calitate in ceea ce priveste filtrele de protectie si tratarea speciala a lentilelor.
Pe ochelari trebuie sa se regaseasca marca "CE" (in conformitate cu legislatia UE), precum si procentul de protectie contra radiatiilor UVA si UVB.
In plus, in magazinele de optica vei fi sigur ca vei beneficia de garantie pentru ochelari, dar si de consultanta de specialitate.
Filtrul UV, criteriu esential
Ca sa te protejeze, ochelarii trebuie sa aiba filtru de protectie impotriva radiatiilor de tip A (UVA) si B (UVB).
Pe eticheta vei gasi un numar de la 0 la 4, care arata nivelul de protectie oferita.
Cel mai potrivit pentru orice varsta este nivelul 3, spun medicii.
Daca porti ochelari de soare fara acest filtru, faci mai mult rau ochilor decat daca nu porti deloc, pentru ca lentila fara filtru dilata pupila, iar in ochi va patrunde mai multa lumina.
Nu culoarea ofera protectie
Contrar perceptiei comune, nu culoarea lentilelor ofera protectie, ci tratarea acestora cu o substanta speciala, care absoarbe radiatiile.
Cu toate acestea, culoarea lentilelor poate modifica perceptia culorilor si sensibilitatea la contrast.
Mai ales daca esti la volan, asigura-te ca lentilele nu vor distorsiona, de pilda, semnele de circulatie (urmareste pe eticheta daca ochelarii sunt sau nu indicati la volan).
Cele mai potrivite sunt lentilele maro, verzi sau fumurii, care asigura un contrast bun.
Daca mergi la plaja, este bine sa porti ochelari cu lentile polarizate, pentru ca acestea te vor proteja mai bine de lumina reflectata de nisip si de apa.
Ochelarii de soare nu trebuie sa fie doar un accesoriu la moda, ci, in primul rand, un aliat al sanatatii ochilor, ne recomanda medicii oftalmologi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu