miercuri, 19 iunie 2013

Geografia la superlativ


Geografia este o stinta complexa, fiind una dintre formele de cunoastere a lumii, prin ,, lume " intelegandu-se nu numai planeta pe care traim, ci intregul Univers. Geografia este stiinta Pamantului ca planeta a sistemului solar si ca mediu de viata al omenirii. Definitiile geografiei sunt numeroase (peste 80 de definitii ), din cauza complexitatii acestei discipline, care inglobeaza, relationeaza, interfereaza cu aproape toate domeniile cunoasterii: astronomia, biologia, istoria, matematica, geologia, geofizica, meteorologia, economia, sociologia, etc., in special stiintele naturii si cele sociale. Pot fi redate cateva definitii:
- ,, Definirea si masurarea formelor si dimensiunilor Pamantului, sau, ,,grafia fetei Pamantului", respective ,, harta".
- ,, Geografia este mama istoriei, iar istoria este geografia in miscare." ( Napoleon Bonaparte, 1769-1821 ).
- ,, Descrierea fizica a Universului, ,,Cosmosul" , sau '' stinta stintelor'', in sens de sinteza despre Pamant si Cosmos, pe baza rezultatelor altor stiinte si in sensul ca geografia este necesara oricui si peste tot''. ( Humboldt, 1769-1859).
- ,, Cunoasterea regiunilor terestre " ( Hettner, 1859-1941 )
     Geografia este o stiinta a observatiilor de teren ce asigura intelegerea fenomenelor, proceselor, care da raspunsuri la numeroase intrebari :
- Cine suntem ?
- Cum si cand am aparut ?
- Suntem singuri in Univers ? Ce este Universul ? Cum si cand s-a nascut planeta noastra ?
Sintetic, geografia este stiinta ( alaturi de celelalte ) ce asigura o parte consistenta de cultura generala a oricarui om. Dintre toate stiintele, geografia este singura care reuseste pe deplin sa ne explice, sa ne descrie, corect lumea in care traim. Fara a fi obiectivi, lumea este vazuta, inteleasa, imaginata diferit ( chiar eronat ) fara cunostinte geografice macar elementare. Geografia este stiinta care ne localizeaza in spatiu, ne arata particularitatiile si unicitatea planetei pe care locuim incepand chiar din orizontul local. Toate ni le arata, ni le explica, le descrie pentru a nu traii in nestiinta si ignoranta; ne invata sa respectam, sa iubim frumusetea si unicitatea casei noastre: Terra. Fiecare crapatura, fisura din zidul unei case va duce inevitabil la prabusirea acesteia. Prin comparatie Pamantul este casa noastra, care are din ce in ce mai multe crapaturi, din cauza omului, care nu traieste in armonie cu mediu, ci in dusmanie, reprezentand chiar propriul sau pericol, de disparitie ca specie in Univers.

In concluzie, geografia este la indemana tuturor acelora care vor sa cunoasca LUMEA cu adevarat. Chiar daca locuim pe Terra de aproape doua milioane de ani, am inceput sa ne cunoastem cu adevarat planeta doar de cateva decenii, gratie cercetatorilor, navelor spatiale si a satelitilor artificiali.
Evolutia geografiei ca stiinta de sine statatoare are, ca orice desfasurare temporala, un inceput pierdut sau nu in negurile istoriei. Geografia face parte din categoria stintelor foarte vechi, fiind studiata inca din secolul al trilea i.Hr, apartinand savantului grec Erastotene. Acesta a dat geografiei sens de geografie matematica, determinand desprinderea ei din cadrul filosofiei. Numerosi savanti greci ai Antichitatii au contribuit prin studiile lor la nastere si inchegarea stiintei geografice: Eratostene, Anaximandru, Hipocrat, Pitagora, Aristotel, Hiparh, Posidonius, Strabon etc. In antichitate, cea mai completa lucrare de geografie a fost scrisa de Strabon, fiind numita ,, Geographya ''.
In Evul Mediu, geografia nu apare ca stiinta independenta, fiind inclusa altor stiinte ca astrologia, fizica, geometria sau cosmografia, aceasta din urma fiind denumirea care va dainui circa 1000 de ani. Intre secolele treisprezece si paisprazece, geografia se dezvolta datorita oamenilor de cultura arabi care realizeaza primele harti ale Pamantului si numeroase harti regionale. Multitudinea calatoriilor realizate de navigatori, duc la descoperirea si cunoasterea unor noi lucruri. Astfel, in 1942, Columb descopera America, iar in 1948, Vasco da Gama inconjoara africa, stabilind drumul maritim spre India. Se dovedeste forma sferica a Terrei prin calatoria lui Magellan in jurul lumii. In secolele optsprezece si nouasprezece, se pun bazale geografiei moderne prin activitatea stiintifica a lui Alexander von Humboldt ( 1769-1859), Karl Ritter ( 1779-1859 ), Friederich Ratzel ( 1844-1904 ), oamenii de stiinta germani. Astfel se acumuleaza o mare cantitate de imformatii despre Terra, se constituiesc instrumente de culegere si inregistrare a datelor, apar numeroase lucrari geografice, se tin primele cursuri in universitati.
Pe teritoriul Romaniei primele descrieri cu caracter geografic se intalnesc in scrierile invatatilor antici: Herodot, Strabon, Plinius cel Batran, Ptolomeu etc. Lucrari geografice apar si in Evul Mediu, datorita oamenilor de cultura romani: Nicolaus Olahus ( 1493-1568 ), Johannes Honterus ( 1498-1549 ), Miron Costin ( 1633-1691 ). De o mare valoare geografica este lucrarea ,, Descriptio Moldavie " ( 1716 ), realizata de Dimitrie Cantemir ( 1673-1723 ). Intemeietorul scolii geografice romanesti a fost Simion Mehedinti ( 1868-1962 ), care a fost primul profesor al primei catedre de geografie din Bucuresti. Simion Mehedinti este considerat ,, parintele " geografiei moderne romanesti. Principala sa lucrare este ,, Terra - Introducere de geografie ca stiinta", aparuta la Bucuresti in 1930-1931.


                                                          Geografia Fizica Generala
Geografia fizica generala este guvernata de legi naturale si cuprinde numeroase subramuri: geomorfologia ( generala, climatica, litorala, petrografica, structurala ), hidrologia ( oceanografia, potamologia, telmatologia, limnologia, hidrogeologie, hidrochimie ), metrologia si climatologia, biogeografia ( zoogeografie si fitogreografie ), petologia, geografia mediului inconjurator.

                                                            Superlativele Geografiei Fizice Generale
Afeliul este cel mai indepartat punct al Terrei fata de Soare ( 152mil. km ) fata de Soare. Diferenta dintre afeliu si periheliu, de 5 mil. de km, este de 13 ori mai mare decat distanta dintre Pamant si Luna.
Alfred Lothar Wegener a emis teoria derivei continentelor pe baza coincidentei liniilor de tarm de pe ambele laturi ale Atlanticului, a formatiunilor animale si vegetale asemanatoare. Alfred Lothar Wegener -a nascut la 1 noiembrie 1880 la Berlin si a decedat in anul 1930 in Groenlanda. A fost un meteorolog german, care s-a ocupat si de cercetarea polilor si Stiintele Pamantului,. Cea mai importanta comtributie stiintifica a sa este teoria miscarii placilor tectonice, recunoscuta postum.

Andromeda, situata la aproximativ 2,9 milioane de lumina este cea mai apropiata mare galaxie de noi.

Aristarh din Samos ( 310-230 i.Hr. ) a fost primul om care a presupus cele doua miscari ale Terrei: de rotatie si de revolutie.
Calea Lactee este galaxia gazda a sistemului nostru solar si a altor aproximativ 200 de miliarde de stele cu planetele lor si peste 1000 nebuloase.
Galaxia noastra face parte dintr-un grup format din 3 mari galaxii si un numar de alte 30 galaxii mai mici, ea fiind a doua ca marime dupa galaxia Andromeda ( M31 ).
Cea mai veche marturie scrisa referitoare la o eclipsa este o scriere chineza realizata un urma cu 4100 de ani.
Cele mai vechi roci de pe Terra au o varsta de 3,8 milioane de ani, fiind descoperite in Africa, Groenlanda, si Australia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu