duminică, 23 iunie 2013

Gradinile suspendate ale Semiramidei



Gradinile suspendate ale Semiramidei au fost de fapt Gradinile suspendate ale Babilonului si reprezinta cea de-a doua minune a lumii antice construita de regele Nabucodonosor pentru una dintre nevestele sale, Amytis sau Amuhea.

Dupa o veche legenda, raspandita in special de scriitorii greci, ar avea o origine mult anterioara: ele ar fi fost construite de regele Ninus intemeietorul oraselor Ninive si Babilon, pentru sotia sa Semiramida.

Uriasele gradini au fost construite in anul 600 i.Hr. si ocupau o suprafata de 15000 metri patrati si se ridicau in patru terase pana la aproximativ 80 metri inaltime. Pe terase erau plantati arbori din mai multe specii, unii dintre ei fiind inalti de 24 m. Erau udati de pompe cilindrice, al caror secret nu se cunoaste deocamdata. Sub terase, se gaseau camere racoroase pentru familia regala.

Gradinile suspendate ale Semiramidei se compuneau din terase etajate in amfiteatru, cu o latura de aproximativ 123 metri. Terasele erau sustinute de ziduri de piatra, construite la o distant de trei metri. Spatiile dintre ziduri erau acoperite cu bolti realizate din blocuri de piatra. Pe aceste blocuri era asezat un strat de trestie imbibat in asfalt, deasupra trestiei urma un dublu rand de caramizi arse, legate intre ele cu mortarr de ipsos, acoperite cu foi de plumb, pentru a desavarsi izolarea hidrofuga. Peste foile de plumb era un strat de pamant, de grosime suficienta pentru ca sa poata prinde radăcinile celor mai mari arbori.

In grosimea teraselor erau amenajate galerii si camere, care primeau lumina lateral, pe o singura latura, in asa fel incat galeriile si camerele de la un anumit nivel aveau in fata privelistea unei gradini, care se afla pe terasele nivelului inferior.

Pentru stropitul gradinilor se foloseau masini hidraulice, care urcau apa din Eufrat la diferitele niveluri. Gradinile fiind asezate pe malul Eufratului. Pe sub radacinile plantelor erau o serie de canale, care umezeau neancetat pamantul. Datorita posibilitătilor intretinerii unei continue umiditati, pe terase au putut sa creasca nu numai bogate partere de flori, dar si pomi fructiferi, anumite specii de palmieri.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu